Prijs / Kwaliteit van Wijn

Elk horecabedrijf is op zoek naar wijnen met de best mogelijke prijs/kwaliteit verhouding. Dit spreekt voor zich, maar is dat eigenlijk wel reëel? Het produceren van wijn (het hele proces van verbouwen tot in de fles doen) kost voor dezelfde kwaliteit overal ongeveer even veel. Transport, accijns, verpakkingsbelasting en afdrachten aan het Productschap Wijn zijn ook altijd hetzelfde.

Waar zit dan het verschil? Marge voor tussenhandel…

Verschillen in prijzen ontstaan door de verschillende marges die groothandels, winkels en speciaalzaken hanteren. Iedereen in de logistieke keten wil iets verdienen, dat spreekt voor zich. De traditionele wijze is middels het hanteren van marges. Voor elke 1,00 euro die uitgegeven wordt moet er bijvoorbeeld minimaal €1,50 terug komen. Op deze manier worden de betere wijnen onbetaalbaar…

Je kunt ook werken met een vaste fee, dan verandert de zaak. Of je nu 1 of 10 euro uitgeeft, de fee blijft bijvoorbeeld € 0,50. Zo zie je dat je prijs/kwaliteit verhouding een stuk beter uitkomt. Dit is het principe achter Horeca Wijnkopers; je betaalt per gehaald pallet, ongeacht wat erop staat.